Skogsfåglar på hal is

Skogsfåglarnas möte om isvett och skridskor

Vi träffades i lördags på Tranholmen på Ekerö där Friluftsfrämjandet bjöd på arrangemanget ”Skridskodag”. För att få upp värmen och testa grillerna började vi med ett varv längs den en kilometer långa banan. Scouterna var glada. Vissa skrinnade vant iväg i hög hastighet och vissa tog det lite lugnare.

Skogsfåglar på hal is

Skogsfåglar på hal is

 

Sen körde vi lite iskunskap. Vi lärde oss att det viktigaste är att alltid ha sällskap. Vi tittade på utrustningen som en skridskoåkare bör ha, nämligen isdubbar, pik, ryggsäck med ombyte i vattentät påse, grenrem och livlina. Vi lärde oss var isen är svag: vass, råk, brygga, bro, udde, avlopp, utlopp, inlopp, sund, grund, vindbrunn.

Isvett

”Vass, råk, brygga, bro, udde, avlopp, utlopp, inlopp, sund, grund och vindbrunn”

 

Sen käkades lunch. De med varm soppa i termos hade kanske en lite bättre upplevelse än de med kalla mackor. Efter lunchen körde vi Lilla Vikingarännet och alla fick en pin att sätta på scoutskjortan. Sen blev det isdubbsstafett och livlinekastning.

plurr

Friluftsfrämjandet hade också sågat upp en vak för att demonstrera plurrning. En ledare som i ett svagt ögonblick lovat att plurra blev blöt och lite kall.

Solen tittade fram efter lunchen och vi fick en jättefin dag! Vi är redo för is!